Istnieje kilka podstawowych wskazówek, jak sprawić, aby kotlety mielone były delikatne. Ważne jest, aby mięso odpoczywało w temperaturze pokojowej przez 30 minut lub dłużej. Pozwoli to na wniknięcie przypraw do mięsa. Mięso będzie się również bardziej równomiernie gotować. Kiedy kotlety odpoczną, odwróć je i przenieś do rozgrzanego piekarnika. Pozostaw je na kolejne pięć do dziesięciu minut przed podaniem.
Przypiecz kotlety z obu stron. Upewnij się, że się nie zwijają. Przełóż je na mały talerz. Na wierzchu ułóż cebulę i grzyby. Polej kotlety pozostałym sosem. Na koniec posypać drobno posiekaną pietruszką. Pamiętaj, aby masło pozostało na patelni. Gdy kotlety będą już ugotowane, podawaj z ryżem i sosem. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do sosu.
Jeśli obawiasz się o ilość użytej soli, Chef John zaleca użycie pół łyżeczki soli koszernej i pół łyżeczki cukru. Sugeruje również użycie melasy i goździków, aby dodać kotletom smaku. Do solanki można również dodać pokrojone cytryny lub świeże zioła. Użycie solanki sprawi, że twoje kotlety będą delikatne, soczyste i aromatyczne.
Aby osiągnąć najlepszy rezultat, wyjmij kotlety z lodówki 20 do 30 minut przed gotowaniem. Pozwoli to im odzyskać część wilgoci. Podczas odpoczynku kotlety podniosą również temperaturę, dzięki czemu będą bardziej delikatne i soczyste. Jeśli kotlety będą gotowane dłużej niż zalecany czas, mięso może stać się twardsze. Proces ten nie musi być jednak bolesny. Łatwo jest sprawić, by kotlety mielone były delikatne bez przegotowania.
Podczas gotowania wieprzowiny wskazówki wizualne mogą być trafione lub nietrafione. Jeśli chcesz się upewnić, że twoja wieprzowina jest ugotowana w idealnej temperaturze, zainwestuj w termometr do mięsa. Możesz łatwo kupić te niedrogie urządzenia, które przykleja się do najgrubszej części mięsa. Jeśli jesteś nowicjuszem w kuchni, da Ci to dodatkową pewność podczas gotowania. Po prostu pamiętaj, aby trzymać mięso z dala od ciepła przez ponad 15 minut po ugotowaniu.
Gdy kotlety zostały zmielone, użyj drewnianej łyżki, aby zeskrobać zrumienione kawałki i umieścić je z powrotem na patelni. Dodaj do sosu wywar z kurczaka, ocet i miód. Gotuj, aż sos zredukuje się do połowy. Spróbuj i dopraw, jeśli to konieczne. Jeśli chcesz, aby sos był bogatszy, wlej na wierzch trochę więcej masła. Gdy kotlety schabowe są ugotowane, pokrój je w plastry i podawaj z sosem. Posyp je świeżą pietruszką.
Podczas gotowania kotletów wieprzowych pamiętaj o częstym sprawdzaniu temperatury wewnętrznej. Kotlety wieprzowe powinny być gotowane do 145 stopni, co jest najbezpieczniejszą temperaturą dla mięsa wieprzowego. Jeśli nie chcesz, aby mięso było rozgotowane, użyj cyfrowego termometru i umieść go wewnątrz najgrubszego kotleta. Jeśli kotlety są rozgotowane, temperatura wewnętrzna powinna wynosić co najmniej 155 stopni.
Podobne tematy