Jak zrobić szynkę w piekarniku

Jeśli szukasz wskazówek, jak zrobić szynkę w piekarniku, to trafiłeś we właściwe miejsce. Użycie piekarnika pozwoli Ci upiec szynkę do perfekcji bez użycia wędzarki. Taka szynka idealnie nada się na przykład na firmowe przyjęcie z okazji świąt. Wtedy przydadzą się także życzenia świąteczne. Na stronie https://magazynprzedsiebiorcy.pl/zyczenia-swiateczne-biznesowe znajdziesz przykładowe życzenia, które będziesz mógł wykorzystać!

Oto jak to zrobić szynkę w piekarniku: Zanim zaczniesz piec, ponakłuwaj szynkę nożem w diamentowy wzór, a następnie natrzyj szynkę glazurą. Piecz szynkę przez 90 do 100 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna szynki wyniesie 140 stopni F. Odpocznij przez 10 minut, a następnie pokrój ją w plastry.

Gdy zaczniesz piec szynkę, ważne jest, aby pamiętać, że jeśli masz szynkę z kością, powinieneś ciąć wokół kości, używając ostrego noża. Użyj szerokiej końcówki, aby stworzyć płaską powierzchnię, a następnie wytnij w dół bok kości. Kość zachowaj do zupy, a resztę wyrzuć. Jeśli przygotowujesz szynkę z kością, natnij ją ostrym nożem we wzór rombu.

Pierwszy, wybierz patelnię. Do szynki nadaje się patelnia o wymiarach 9x3x13 cali. Upewnij się, że patelnia jest wystarczająco głęboka, aby pomieścić szynkę bez wyciekania gorących soków z gotowania. Na koniec przygotuj swoje składniki. Wymieszaj trochę wody lub bulionu, aby zapobiec przywieraniu szynki do patelni. Jeśli nie jesteś pewien, jak przyrządzić szynkę w piekarniku, nie bój się poprosić o radę!

Po upieczeniu szynki, powinna ona siedzieć przez 20 minut przed jej wyrzeźbieniem. Zamiast brandy można zastąpić słodki sok owocowy. Jeśli gotujesz szynkę na specjalną okazję, możesz użyć kości z szynki do zrobienia zupy z groszku i szynki. Kości z szynki można również zamrozić na okres do trzech miesięcy. Tak więc, jeśli zastanawiasz się, jak zrobić szynkę w piekarniku, wykonaj te proste kroki!

Szynka może być wykonana na wiele różnych sposobów. Niektóre szynki są spiralnie cięte, podczas gdy inne są bez kości. Pierwszym krokiem jest usunięcie kości przed gotowaniem. Po ostygnięciu szynki możesz posmarować ją glazurą. Aby mieć pewność, że glazura wsiąknie w powierzchnię szynki, natrzyj ją miodem lub musztardą Dijon. Szynka z kością powinna wystarczyć dla dwunastu lub czternastu osób. Alternatywnie, półfuntowa szynka z kością powinna wystarczyć na obfitą porcję.

Czas gotowania szynki zależy od jej wagi i grubości. Temperatura wewnętrzna szynki powinna osiągnąć 140 stopni Fahrenheita. Jeśli kupisz gotową szynkę, sprawdź jej temperaturę wewnętrzną, aby upewnić się, że jest odpowiednio ugotowana. Jeśli nie jesteś pewien, rozważ zakup termometru do mięsa w sklepie z artykułami kuchennymi. Możesz znaleźć niedrogi termometr odporny na działanie piekarnika za mniej niż 10 dolarów.

Szynka zazwyczaj trwa około 20 minut na funt w temperaturze 325 stopni. W zależności od wielkości, 7-funtowa szynka powinna zająć dwie godziny i 20 minut. Mniejsze szynki będą prawdopodobnie potrzebować osiemdziesięciu minut, aby ogrzać się przez. Jeśli jednak nie masz pewności co do wielkości kupowanej szynki, skonsultuj się z ekspertem od szynek. Będziesz zadowolony.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane