Jak zrobić dobrą zupę grochową

Zupa grochowa może być wymagającym przepisem, ale nie jest to niemożliwe. Można zacząć od przygotowania grochu. Ogólnie rzecz biorąc, groch jest spożywany na surowo, ale możesz również ugotować go w całości, jeśli chcesz. Ten przepis smakuje również pysznie, gdy dodasz szynkę. Możesz nawet użyć resztek mięsa z pieczeni. Groch jest niskotłuszczowy i ma dużo błonnika, więc jest świetny dla wegetarian.

Aby stworzyć bogatszą zupę grochową, podsmażaj warzywa. Możesz użyć masła lub oleju. Żółta cebula, seler, marchew i czosnek są kluczem do wzmocnienia smaku tej zupy. Unikaj używania bulionu z kurczaka, ponieważ może on przytłoczyć delikatny smak grochu. Podzielony groch jest również doskonałym wyborem dla tego przepisu. Nie musisz wcześniej namaczać suszonego grochu. Pamiętaj tylko, aby go oczyścić. Świeże zioła można zastąpić suszonymi.

Najpierw opłucz groch. Umieść je w garnku z około 2 centymetrami wody. Gotuj przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj wywar warzywny i mrożony groszek. Dobrze wymieszaj, aby groszek się nie rozpadł. Opcjonalnie dodaj odrobinę przecieru ziołowego lub śmietany. Następnie dopraw do smaku i podawaj. Gdy podasz zupę grochową, udekoruj ją posiekanymi ziołami. Gdy już wszyscy rozsmakują się w pysznej zupie, podziel się nią z przyjacielem lub rodziną!

Po ugotowaniu grochu dodaj kość z szynki. Dodaj kość z szynki do zupy po jej ostygnięciu. Wyjmij kość z szynki, rozdrobnij ją i dodaj z powrotem do zupy. Kość z szynki dodaje zupie smaku i wzbogaca jej smak. Po tym, jest czas, aby ponownie podgrzać zupę. Możesz cieszyć się tą satysfakcjonującą zupą o każdej porze! Resztki szynkowej kości są doskonałe dla garnirowania twój soup.

Jeśli wybierasz split peas, upewnij się, że są one opłukane i osuszone przed gotowaniem. W przeciwnym razie, mogą nie ugotować się prawidłowo i będą zawierać jakieś zanieczyszczenia. Podzielony groch jest dobrym źródłem białka i błonnika. Możesz również dodać szynkę lub aromaty do zupy, aby poprawić jej smak. Podczas ponownego odgrzewania możesz dodać świeże zioła. Możesz również zamrozić zupę na okres do dwóch miesięcy. Ta metoda działa dobrze dla przygotowania dużego garnka zupy grochowej.

Aby uczynić ten przepis bardziej wygodnym, możesz użyć grochu dzielonego zamiast zielonego. Zielony split peas ma delikatną teksturę i wymaga mniej czasu gotowania niż żółty lub czerwony groszek. Dobrze trzymają się też na kuchence. Aby zupa była jeszcze lepsza, dodaj trochę smażonej cebuli i czosnku. Dodaj kwaśną śmietanę, jeśli lubisz. Gdy będą już ugotowane i miękkie, dodaj bulion. Dodaj sól do smaku.

Dla bardziej wykwintnego posiłku, możesz dodać do zupy szynkę lub wędzoną nogę indyka. Dodaje ona dymu do zupy i ładnie komponuje się z groszkiem. Dodawać więcej mięso, ty możesz także gotować szynkę hock lub szynkę shanks dla wokoło 30 minut. Po tym czasie usuń kość szynki i pokrój ją na mniejsze kawałki. Dodaj je do zupy lub zmiksuj.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane