Jak zrobić grecki sos rybny

Aby zrobić ten smaczny i aromatyczny sos, musisz wiedzieć, jak przygotowuje się ryby w Grecji. Ryby są powszechnie grillowane, a Grecy polewają je sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie polewają sosem cytrynowym. Istnieje wiele przepisów na grecki sos rybny, a Ty możesz nauczyć się przygotowywać tę pyszną przyprawę w domu. Możesz zmiksować składniki w robocie kuchennym i użyć puree do posmarowania ryby sosem podczas gotowania.

Przygotuj filet, doprawiając go solą i sokiem z cytryny. Następnie pozwól mu się marynować przez 30 minut. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni do duszenia, a następnie podsmażaj cebulę i czosnek przez około minutę. Gdy cebula i czosnek będą już miękkie, dodaj pomidory, przyprawy i wino. Wymieszaj wszystko razem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotuj rybę, pod przykryciem, przez około 30 minut lub do momentu, gdy będzie łatwo się łuszczyć. Podawaj z grzankami i ciesz się!

Możesz użyć tego greckiego sosu do grillowanej ryby, grillowanego kurczaka i pieczonej ryby. Jest łatwy do zrobienia i może być podawany z Twoim ulubionym posiłkiem. Możesz użyć tak dużo lub tak mało, jak lubisz. Jest dobry na wszystko! Możesz go również podawać do piersi z kurczaka, grillowanej ryby i łososia. Jest łatwy w przygotowaniu i dobrze komponuje się z każdym rodzajem ryby. Możesz go używać na każdej rybie, którą chcesz, a na pewno zrobi wrażenie na Twoich przyjaciołach i rodzinie.

Starożytni używali sosu rybnego do aromatyzowania mięs i warzyw. Nie eksperymentowali jednak z nim zbytnio, a Rzymianie wynieśli go na inny poziom. Po podbiciu Grecji sos rybny stał się jedną z najbardziej popularnych i szeroko stosowanych przypraw. Alfabet łaciński ostatecznie przetłumaczył słowo na garum, a grecka nazwa sosu stała się garum. Gdy Rzymianie odkryli sos, stał się on najbardziej popularną i ulubioną przyprawą w czasach starożytnych.

W basenie Morza Śródziemnego ryby są często pieczone i podawane z sosem. Grecy lubią Psari Plaki, proste danie z tradycyjnymi śródziemnomorskimi smakami. Greccy kucharze używają różnych technik do tego dania, co czyni je wyjątkowym i pysznym. Niektórzy po prostu polewają rybę sosem, a inni dodają do niego dodatkowe warzywa. Tak czy inaczej, ryba zawsze wychodzi pyszna i zdrowa. Aby uzyskać naprawdę autentyczny grecki posiłek, wypróbuj ten przepis na sos.

Dobry sos rybny jest zwykle wytwarzany przez fermentację mieszaniny ryb i soli przez okres do dwóch lat. Ryba jest zazwyczaj tłusta, jak sardele, i jest powoli wyciskana, aby wydobyć płyn. Do sosu można użyć innych rodzajów ryb. Niektóre przepisy mówią o krewetkach, krylu lub makreli. Jednak podstawowymi składnikami dobrego greckiego sosu rybnego są woda i ryba oraz sól. Do tego sosu można nawet dodać prażony ryż.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane