Jak zrobić dobre kiszone pomidory

Pewnie zastanawiałeś się, jak zrobić dobre marynowane pomidory, a teraz możesz. Robienie własnych to świetny sposób na eksperymentowanie ze smakami i teksturami. A ponieważ są one wyjątkowe, świetnie nadają się na prezent. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić dobre kiszone pomidory! I pamiętaj, że proces ten jest zabawny i satysfakcjonujący! Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć! Czytaj również dalej, aby dowiedzieć się, jak kisić pomidory w domu!

Umyj i osusz swoje pomidory i pokrój je w kliny. Jeśli używasz dużego pomidora, pokrój go na mniejsze kliny. Usuń z pomidora szypułkę i wszelki piasek. Pokrój pomidora na połówki lub ćwiartki, jeśli chcesz. Aby przygotować solankę, połącz wodę, ocet, sól koszerną, czarny pieprz i czosnek. Dobrze wymieszać do połączenia. Po 24 godzinach zamknij słoiki.

Przed rozpoczęciem procesu marynowania, umyj zielone pomidory i osusz je papierowymi ręcznikami. Możesz pokroić pomidory na kliny lub na ćwiartki i ponakłuwać je wykałaczką. Aby przygotować płyn do kiszenia, zagotuj wodę i ocet razem na średnim ogniu. Mieszaj aż do rozpuszczenia soli, a następnie pozwól pomidorom ostygnąć przez kilka minut. Następnie dodaj pomidory, czosnek i cebulę do płynu i przechowuj w lodówce.

Aby zrobić dobre kiszone pomidory, wybierz jędrne, niedojrzałe pomidory. Niektóre odmiany heirloom są zielone, gdy są dojrzałe, więc wybierz je ostrożnie. W przeciwnym razie skończą jako mięsiste i będą miały nieprzyjemny smak. I pamiętaj, aby używać małych, jędrnych pomidorów. Jeśli nie masz ogrodu, sprawdź u sąsiada, czy możesz kisić jego lub jej pomidory. W ten sposób możesz czerpać korzyści z domowych kiszonych pomidorów bez konieczności wydawania fortuny.

Pomidory czereśniowe to kolejna dobra opcja. Pomidory koktajlowe mają cienką skórkę, a Ty możesz je zakonserwować, korzystając z przepisu na pintę pomidorów. Oczywiście, zawsze możesz przeskalować przepis, aby uzyskać obfite plony! Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz pomidory o gładkiej skórce, które nie mają żadnych siniaków, skaz ani głębokich pęknięć. Staraj się wybierać pomidory koktajlowe, które mają zielone liście, lub takie, które mają ten sam odcień. Kolory pomidorków koktajlowych tworzą ładne prezentacje.

Wtedy możesz cieszyć się swoimi kiszonymi pomidorami prosto z lodówki. Doskonale komponują się z serami i sałatkami makaronowymi, a nawet mogą być użyte jako dekoracja do martini! A jeśli czujesz się naprawdę odważny, możesz użyć zalewy do przygotowania smacznego koktajlu Krwawa Mary! Będziesz zaskoczony, jak wiele potrafią te małe klejnoty. Jeśli nie jesteś pewien, jak zrobić dobre kiszone pomidory, rozważ powyższe wskazówki. Wkrótce będziesz miał niesamowitą partię domowych kiszonych pomidorów!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane