Jeśli szukasz prostego, ale aromatycznego sosu czosnkowego, to ten artykuł jest dla Ciebie. Sos czosnkowy jest kluczowym składnikiem dobrego posiłku i może stanowić świetny dodatek do Twojego kulinarnego repertuaru. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić swój własny domowy sos czosnkowy w domu. Jeśli nie znasz przepisu, sprawdź nasze wideo, aby dowiedzieć się, jak go zrobić. Zajmie to mniej niż 20 minut.
Aby zrobić sos czosnkowy, po prostu weź obrane ząbki czosnku i zmiażdż je w moździerzu i tłuczku. To starożytne narzędzie kuchenne jest idealnym narzędziem do miażdżenia czosnku. Używanie moździerza i tłuczka może zmiażdżyć po prostu wszystko, w tym czosnek. Możesz nawet użyć pasty czosnkowej. Upewnij się, że kupujesz czosnek o najlepszym smaku. To zapewni, że twój sos jest najlepiej smakujący, jaki kiedykolwiek miałeś.
Gdy czosnek jest obrany i zmielony, użyj robota kuchennego, aby wymieszać go w gładką pastę. Upewnij się, że zgarniasz boki robota kuchennego nożem lub szpatułką, aby zapobiec przyklejaniu się sosu. Podczas gdy pasta czosnkowa się podgrzewa, powoli dolewaj na przemian oliwę z oliwek i sok z cytryny, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Osiągnięcie takiej konsystencji zajmuje około 10 minut, więc bądź cierpliwy!
Sos najlepiej podawać od razu, ale można go przechowywać w lodówce do 4 dni. Sos z masłem czosnkowym świetnie nadaje się również do grillowanych ogonów homara, piersi z kurczaka, makaronów, warzyw czy ryb. Przy tak wielu zastosowaniach, łatwo zauważyć, dlaczego jest to obowiązkowy element Twojego następnego przyjęcia. Można go używać jako sos do makaronu, dip do pizzy, a nawet drizzle go nad homarem lub shrimp.
Aby zrobić sos toum, będziesz potrzebował czterech składników, robota kuchennego i cierpliwości. Proces jest podobny do robienia czosnkowego aioli, więc będzie wymagał trochę cierpliwości. Sos toum jest podobny do czosnkowego aioli i jest to libańska wersja tego sosu czosnkowego. Upewnij się, że dokładnie przeczytasz przepis przed rozpoczęciem gotowania! Upewnij się, że dokładnie przestrzegasz wszystkich wskazówek i używasz odpowiednich składników, aby uzyskać najlepsze wyniki.
Sos toum jest podstawą kuchni libańskiej. Podczas gdy jest to przyprawa, toum jest również przyprawą smakową. Jest dobrą alternatywą dla majonezu i może być dodawany do zupy. To świetny sposób na dodanie smaku do kanapki lub okładu. A najlepsze w toum jest to, że wymaga tylko czterech prostych składników. Można go nawet przygotować w robocie kuchennym i przechowywać w lodówce do miesiąca.
Podobne tematy