Jak zrobić dziurki w pierniczkach

Aby zrobić dziurkę w pierniczku, możesz użyć końcówki do ciasta lub słomki. Najlepiej użyć do tego celu metalowej końcówki, ale możesz też użyć mocnej słomki. Upiecz na próbę kilka ciasteczek i użyj najmniejszego otworu, jaki możesz zrobić, aby znaleźć odpowiedni rozmiar wstążki. Dla większych ciastek, zrób większy otwór i odwrotnie.

Po schłodzeniu ciasta, będziesz potrzebować wałka i płaskiej powierzchni. Rozwałkuj ciasto, aż będzie miało grubość 1/4 cala. Zapewni to miękkie, a zarazem mięsiste ciasteczka. Ważne jest również użycie odpowiedniej wielkości szpilki, ponieważ zbyt grube ciasto będzie twarde. Lepiej rozwałkować ciasto nieco cieńsze niż na ćwierć cala.

Przed pieczeniem, rozwałkuj ciasto do grubości około 1/8 cala i użyj foremki do wycinania kształtów. Umieść wycinki na blasze do pieczenia w odległości około pięciu centymetrów od siebie. Powtarzaj ten proces, aż wykorzystasz całe ciasto. Jeśli brakuje Ci trochę ciasta, możesz je ponownie rozwałkować i wyciąć kolejną dziurkę za pomocą słomki. Po wyschnięciu otworów, musisz całkowicie ostudzić ciasteczka przed ich nawleczeniem.

Jeśli pieczesz pierniczki od kilku lat, prawdopodobnie wiesz, że są one notorycznie rozrzucane podczas pieczenia. Aby tego uniknąć, wypróbuj przepis, który pozwoli zachować kształt. Będzie to warte wysiłku, jeśli już wcześniej je piekłaś! Przepis na idealne pierniczki znajdziesz tutaj. I tak długo, jak upewnisz się, że zostały wykonane z należytą starannością, będziesz zadowolony z rezultatów.

Tworzenie girlandy z pierniczków to proste zadanie. Będziesz potrzebować ciasta piernikowego, świątecznych wykrawaczy do ciasteczek i noża. Po udekorowaniu, nawlecz ciasteczka razem ze sznurkiem, aby stworzyć girlandę. Upewnij się, że wykrawasz dziurki w dwóch różnych ciasteczkach dla każdego ciasteczka, aby nie ślizgały się na sznurku. Ponadto, ciasto powinno być schłodzone przed wytłoczeniem kształtów.

Używanie plastikowej słomki to kolejny prosty sposób na zrobienie dziurek w piernikowych ludzikach. Słomka jest bardzo skutecznym wycinaczem dziur i doskonale sprawdza się w wycinaniu idealnej dziury wielkości wstążki w piernikowym ludziku. Końcówka plastikowej słomki topi się i traci swój kształt po włożeniu do piekarnika, więc odetnij ją i użyj zamiast niej jako wycinarki do dziurek. W ten sposób, będziesz miał idealną dziurę w swoich pierniczkach bez obaw o rozprzestrzenianie się lub wysychanie.

Możesz użyć tego samego ciasta do zrobienia domków z piernika, girlandy i innych piernikowych kreacji. Dobrą radą jest schłodzenie ciasta przed krojeniem. Ciasto może być również uformowane przez wytłoczenie kształtów za pomocą noża do palet. Następnie, musisz zostawić trochę miejsca pomiędzy kształtami na blasze. Ponieważ ciastka rozszerzają się podczas pieczenia, należy zostawić dużo miejsca pomiędzy kształtami na blasze.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane