Jak zrobić pierniczki

Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z podlaczyc.pl

Jeśli szukasz prostego przepisu na pierniczki, to dobrze trafiłeś. Te smaczne ciasteczka są idealne do dekoracji. Są bardziej miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Istnieje kilka sposobów na udekorowanie tych pysznych smakołyków. Ale czy chcesz uzyskać naprawdę fantazyjne, lub po prostu chcesz zrobić partię tych klasyków, ten przepis zrobi sztuczkę. Poniżej znajduje się kilka prostych wskazówek, jak zrobić te pyszne ciasteczka.

Zanim zaczniesz, przygotuj ciasto. Jeśli planujesz piec pierniczki, powinieneś schłodzić ciasto przez co najmniej 2 godziny. Po schłodzeniu zachowa się do dwóch dni. Aby uniknąć rozsmarowania, nie pomijaj żadnej z przypraw. Upewnij się, że schłodziłeś ciasto po jego wymieszaniu, ponieważ ciepłe ciasto będzie trudne w obróbce. Schłodź ciasto przed pieczeniem, ponieważ im dłużej będzie leżało na blacie, tym bardziej będzie plastyczne.

Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około pół cala i wytnij pożądane kształty. Po upieczeniu, umieść ciasteczka w piekarniku na dziewięć do jedenastu minut. Udekoruj ciasteczka jak chcesz. Jest to świetna zabawa z dziećmi, które mogą nawet same udekorować piernikowe ludziki. Po upieczeniu, udekoruj ciasteczka cynamonem i innymi przyprawami, jeśli chcesz. Na pewno będą hitem!

W czasie, gdy ciasto się chłodzi, lukier powinien być gotowy. Powinien być gładki i kremowy na tyle, aby można było nim malować cienkie linie. Powinien być również na tyle płynny, aby można było z niego formować ozdoby. Użyj kolorowego cukru lub nonpareils. Jeśli chcesz, aby wyglądały wyjątkowo świątecznie, użyj kolorowego cukru lub nonpareils. Możesz również sprawić, że będą wyglądać jak ozdoby, przewlekając sznurek przez środek ciasteczek i wiążąc pętlę.

Podczas robienia tych smacznych smakołyków, musisz uważać na ciasto. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasteczka będą suche, a zbyt mała sprawi, że będą się zbytnio rozsypywać. Trzeba pamiętać, że dodanie łyżki lub dwóch mąki może zrobić różnicę. Po upieczeniu ciasteczka powinny pozostać w temperaturze pokojowej przez około 10 minut. Możesz je również zamrozić na 2 godziny lub na noc, aby można je było udekorować według uznania.

Aby udekorować ciasteczka, rozwałkuj połowę ciasta na cienką warstwę. Użyj foremek do wycinania ciastek lub szablonów, aby wyciąć kształty z ciasta. Piecz ciasteczka, aż lekko zbrązowieją i będą twarde w dotyku. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przed polaniem ich lukrem. W zależności od tego ile masz czasu na dekorowanie, możesz zrobić więcej niż jedną partię ciasteczek. To świetny sposób, aby sprawić rodzinie przyjemność w tym sezonie świątecznym!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane