Jeśli kiedykolwiek chciałeś wiedzieć, jak zrobić domowy lukier do pączków, to trafiłeś we właściwe miejsce. Pączki to zabawne jedzenie imprezowe, które ludzie uwielbiają dekorować. Domowy lukier jest jednym z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na pączki. Można również użyć go do różnych innych potraw, takich jak babeczki, babeczki i ciasteczka.
Pierwsze, trzeba dostać ciasto do miękkiej, elastycznej konsystencji. Możesz użyć metalowej łyżki szczelinowej lub szczypców, aby przerzucić pączki, i możesz umieścić ciasto w lodówce na co najmniej dwie godziny, lub na noc. Upewnij się, że ciasto jest przechowywane w lodówce, ponieważ masło zastyga. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość około 1/2 do 1/3 cala. Następnie, użyj 3-calowego noża do wycinania otworów i umieść je na lekko natłuszczonej blasze.
Przygotuj dwie blachy do pieczenia z mąką i odłóż je na bok. Gdy będą już gotowe, umieść na nich pączki. Przykryj blachę ręcznikiem kuchennym, aby pączki nie wyschły. Rozgrzej ciężki garnek z olejem do 375 stopni przed dodaniem pączków. Możesz również użyć piekarnika, aby ogrzać kuchnię podczas wyrastania pączków. Kiedy olej osiągnie tę temperaturę, użyj termometru do oleju, aby utrzymać stabilną temperaturę. Gdy pączki urosną do pożądanej wysokości, możesz je usmażyć i podawać z lukrem.
Zacznij od wymieszania ze sobą mleka, cukru i drożdży. Mieszaj, aż mieszanka będzie miała co najmniej 105 stopni. Dodaj połowę mąki do ciasta, po dwie łyżki na raz. Ciasto powinno odchodzić od boków miski, a następnie zostać przeniesione na posypaną mąką powierzchnię. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Po pięciu minutach przenieś ciasto do dużej miski i pozwól mu odpocząć przez kolejne dwie do ośmiu godzin.
Następnie przygotuj glazurę. Nie jest trudno zrobić domowy lukier do pączków. Połącz 2 szklanki cukru pudru z 1/4 szklanki mleka i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Ustaw glazurę nad miską z ciepłą wodą. Teraz zanurzaj pączki jeden po drugim w glazurze. Po około pięciu minutach, umieść pączki na drucianych stojakach lub połówkach blach i pozwól, aby glazura zastygła.
Aby zrobić cukrową glazurę, potrzebujesz szklanej miski z żaroodporną powierzchnią. Szklane miski są dobrym wyborem, ponieważ można monitorować temperaturę wody podczas jej podgrzewania. W przeciwieństwie do tradycyjnego lukru, nie musisz pozwolić, aby woda zagotowała się powyżej punktu gotowania. Jeśli chcesz bardziej nieprzejrzysty glazury, wystarczy dodać jedną łyżkę stołową białego barwnika spożywczego. Mimo, że polewa nie zastygnie zbyt długo, to i tak będzie świetnie wyglądać na twoich pączkach.
Podobne tematy