Jak zrobić domowy chrzan

Jeśli szukasz sposobu na doprawienie następnej imprezy, rozważ zrobienie domowego chrzanu. W przeciwieństwie do tego z puszki, który jest wypełniony siarczynami i pozostaje biały, domowy chrzan zmieni kolor na głęboki brąz. W lodówce można go przechowywać nawet przez 6 miesięcy. Aby zrobić idealny chrzan, wykonaj następujące proste kroki. Będziesz potrzebować słoika ze szczelną pokrywką, który jest wystarczająco duży, aby przechowywać chrzan i wystarczająco dużo miejsca, aby przelać go do słoika.

Najpierw umyj korzenie chrzanu i przytnij je obieraczką do warzyw. Następnie posiekaj bulwę na kawałki. Następnie zmiel ją za pomocą robota kuchennego lub blendera. Dodaj łyżkę białego octu, szczyptę soli i wymieszaj do połączenia. Po zakończeniu, Twój domowy chrzan jest gotowy do użycia. Świetnie nadaje się do Twojej kuchni! Pamiętaj tylko, aby odsączyć nadmiar octu, lub chrzan może zmienić kolor na błotnisty.

Po pierwsze, musisz kupić surowy ocet jabłkowy z matką, który można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Możesz również użyć octu, który jest kiszony. Na koniec będziesz musiał zmielić chrzan do pożądanej konsystencji. Ten przepis daje około jednej filiżanki chrzanu, więc użyj siekacza lub mini robota kuchennego do tego kroku. Możesz również użyć blendera o dużej mocy do zrobienia chrzanu. Jeśli nie czujesz się komfortowo używając robota kuchennego, możesz również zmielić chrzan ręcznie.

Korzenie chrzanu możesz zmielić używając robota kuchennego lub możesz zetrzeć je ręcznie na tarce. Zetrzyj korzeń chrzanu na drobną kostkę, a następnie przetwórz go w robocie kuchennym lub młynku do żywności. Dodanie octu pomoże ustabilizować ostrość mieszanki. Po tym procesie, chrzan może zachować do sześciu tygodni w lodówce. Ale, zmieni się w nieco gorzki, jeśli nie dodasz żadnego octu.

Innym sposobem na podanie chrzanu jest na prime rib. Zrób to sam i będziesz miał pyszny i pożywny sos chrzanowy, aby towarzyszyć prime rib. Możesz zrobić sos w pięć minut i podać go z rostbefem lub jako smarowidło do kanapek. Kiedy sos jest już gotowy, przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce. Zachowa się przez dwa tygodnie, a im dłużej będzie siedział, tym lepiej będzie smakował.

Możesz też zastąpić chrzan brązową musztardą. Brązowa musztarda ma ostry, pieprzny smak, który jest podobny do chrzanu. Chociaż nie uzyskasz tego samego koloru, brązowa musztarda będzie zbliżona. Innym doskonałym zamiennikiem chrzanu jest czarna rzodkiew. Czarne rzodkiewki są większe niż czerwone i wyglądają jak buraki. Można je wykorzystać jako zamiennik chrzanu w wielu przepisach.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane