Jak zrobić dobre jajka polewane

Bez względu na to, czy bierzesz udział w przyjęciu, czy podajesz je jako dodatek do dania, oto jak zrobić dobre jajka polewane. Te łatwe do zrobienia przystawki można przygotować z wyprzedzeniem i szybko się nimi cieszyć, najlepiej dzień wcześniej. Aby uzyskać prosty i szybki przepis, użyj majonezu lub zwykłego jogurtu greckiego. Do mieszanki żółtek dodaj odrobinę papryki, koperku lub soli czosnkowej i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Aby zrobić jajka dewizowe, wydłub żółtka z jajek i wypełnij je mieszanką posiekanego świeżego szczypiorku lub wędzonej papryki. Wypełnij białka jaj mieszanką żółtek, używając łyżki lub worka do pipetowania. Podawaj od razu, aby cieszyć się pełnym smakiem tych przystawek. Jeśli możesz, podawaj je jak najwcześniej, aby były jeszcze świeże i pyszne.

Możesz przygotować jajka z wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce. Zachowają świeżość przez dwa do trzech dni, jeśli będziesz je trzymać szczelnie przykryte. Nie pozwól im jednak wysiedzieć dłużej niż dwie godziny. Pozostawione na zewnątrz mogą dostać się do strefy zagrożenia i spowodować chorobę. Jeśli nie planujesz podawać dewizowych jajek na przyjęciu lub imprezie, przechowuj je w lodówce. Zachowają się przez tydzień lub dwa, jeśli są odpowiednio przechowywane.

Dodanie masła jest sekretnym składnikiem do robienia dewizowych jajek. Nie tylko sprawia, że nadzienie jest aksamitne i bardziej kremowe, ale także nadaje jajkom subtelny smak. Jeśli nie masz worka do pipetowania, możesz nabrać nadzienie do plastikowej torebki i ścisnąć ją w rogu. I to jest to! Teraz masz imprezowe jajka z minimalnym zamieszaniem.

Gdy nadzienie jest już gotowe, wlej je do białek. Użyj pipety lub plastikowej torebki z okrągłą końcówką, a następnie mocno ściśnij, aby wymusić nadzienie w dół. Najlepiej podawać je w dniu złożenia. Po złożeniu, jajka mogą być przechowywane w lodówce do dwóch dni przed podaniem. Alternatywnie, możesz przygotować białka jaj dzień wcześniej, a następnie napełnić je przed podaniem.

Używanie Instant Pot to kolejna świetna opcja. Umieść jajka w zimnej wodzie i doprowadź do wrzenia. Po ugotowaniu, dodaj trochę sody oczyszczonej do wody, która pomaga im łatwo obrać. Po ostygnięciu, usuń skorupki i użyj kąpieli lodowej, aby usunąć nadmiar ciepła. Jeśli nie możesz ugotować jajek samodzielnie, wybierz frytkownice lub garnki błyskawiczne, aby uniknąć tego dodatkowego kroku. Jeśli gotujesz jajka w szybkowarze lub w mikrofalówce, włóż je do chłodnej wody na około dziesięć minut.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane