Dowiedz się, jak zrobić dip czosnkowy, wykonując te proste kroki. Możesz podawać tę przystawkę w temperaturze pokojowej lub schłodzić ją, jeśli wolisz. Kluczowym składnikiem tej przystawki jest czosnek. Jeśli go nie masz, możesz zastąpić kwaśną śmietanę niskotłuszczową. Upewnij się również, że używasz dobrej jakości majonezu. Pełnotłusta odmiana sprawi, że dip będzie nieco gęstszy, ale nie pomijaj tego kroku.
Gdy już opanujesz sztukę siekania i miażdżenia czosnku, jesteś gotowy, by zaserwować swoim gościom tę smaczną przystawkę. Dip czosnkowy to także świetny dodatek do wrapów i sałatek. Możesz go przygotować z wyprzedzeniem, a długo zachowa się w lodówce. Aby nadać mu bardziej wykwintny charakter, możesz podać go z dodatkiem dipu cebulowego. Świetnie komponuje się z kebabem i wrapem!
Podstawowe składniki dipu czosnkowego to serek śmietankowy i majonez. Serek śmietankowy, majonez i czosnek w proszku są następnie łączone w misce. Aby dip był bardziej kremowy, użyj ręcznego miksera na niskich lub średnich obrotach. Ubij powietrze z mieszaniny. W międzyczasie obierz i wyciśnij pieczony czosnek. Możesz również dodać do dipu szczypiorek. Podawaj dip natychmiast lub schładzaj go przez kilka godzin, aby uzyskać pełny smak czosnku.
Możesz podawać ten dip z pieczonym czosnkiem natychmiast lub schłodzić go w lodówce do trzech dni. Ten dip jest na tyle uniwersalny, że można go podawać z warzywami, preclami, krakersami, chlebem lub chipsami. Jeśli serwujesz ten dip dla tłumu, będziesz chciał podać go z jak największą ilością pieczywa. Po upieczeniu możesz podawać go od razu lub schłodzić w lodówce, aż nadejdzie czas podania.
Możesz zamrozić gotowy dip czosnkowy do 3 dni, ale upewnij się, że sprawdzasz datę przydatności do spożycia i przechowujesz go w lodówce. Zachowa się przez około tydzień. Tylko pamiętaj, aby schować go do lodówki, jeśli nie podajesz go od razu. Wówczas zachowa się tak długo jak data przydatności do spożycia na białku. Nie zamrażaj jednak dipu na długi czas, ponieważ może się zepsuć.
Aby zrobić dip czosnkowy, potrzebujesz kilku prostych składników. Najpierw podsmaż czosnek na oleju. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny, jeśli chcesz, aby był nieco mocniejszy. Mieszaj mieszaninę, aż pasta czosnkowa będzie gęsta. Olej dodawaj powoli, ponieważ zbyt szybkie dodanie oleju może odwrócić emulsję do środka i stworzyć tłusty sos.
Podobne tematy