Jeśli szukasz prostej marynaty do śledzia, spróbuj tej. Zawiera ona tylko cztery składniki, a nada Twoim śledziom idealny smak. Po pierwsze, musisz przygotować śledzie. Usuń ości i skórę, a następnie pokrój każdy filet na małe kawałki. Następnie zalej filety marynatą. Pozostaw w lodówce na dwa dni. Podawaj z kromkami chleba i kwaśną śmietaną.
Aby zrobić marynowane śledzie, zagotuj 2 szklanki wody z białym octem. Dodaj cukier i ziele angielskie. Imbir zetrzeć na tarce i dodać do zalewy. Pozwól śledziowi posiedzieć przez kilka godzin. Gdy śledź będzie gotowy do podania, udekoruj go świeżymi ziołami. Po zamarynowaniu śledzia jest on gotowy do podania. Jeśli chciałbyś przygotować marynowane śledzie z wyprzedzeniem, możesz kupić wstępnie posolone lub świeże śledzie.
Śledzie można kupić w wielu miejscach. Znajdziesz go w większości marketów rybnych lub zamówisz w sklepie mięsnym. Jeśli używasz śledzia marynowanego, staraj się znaleźć go solonego. Łatwiej jest znaleźć solonego śledzia w Stanach Zjednoczonych. Większość sklepów rybnych i mięsnych ma w swojej ofercie solone śledzie. Możesz również poprosić ich o zamówienie ich od dostawcy. Tylko upewnij się, że wybierasz renomowane źródło śledzi.
Piklowane śledzie mogą być podawane jako przystawka lub danie główne. Klasyczny szwedzki posiłek może składać się ze słonego śledzia i gotowanych ziemniaków. Spróbuj zanurzyć w nim trochę chleba przed podaniem śledzia. Oprócz tego, że jest to klasyczna przekąska, stanowi doskonałą przystawkę do szwedzkiego smorgasborda. Możesz też podać marynowanego śledzia z gotowanymi ziemniakami i wyborem serów.
Aby przygotować śledzia do marynowania, dobrze go umyj i odetnij nadmiar tłuszczu. Następnie pokrój marchewkę i por w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotuj solankę mieszając ocet spirytusowy, cukier i wodę. Następnie podgrzej mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do zalewy dodać śledzie i warzywa. Na koniec dodaj liść laurowy i całe ziele angielskie.
W 1760 roku rząd szwedzki ogłosił już śledzie jako dobrodziejstwo dla całych społeczności. Wysoka wartość tej potrawy sprawiła, że rząd szwedzki mógł zbudować sieć kolejową, która połączyła odległe porty z miastami. Ale to nie był koniec sukcesu śledzia. Dzięki swojemu skromnemu pochodzeniu śledź pozostaje dziś jedną z najważniejszych ryb na świecie.
Podobne tematy