Kluczem do pysznej domowej pizzy jest dobre ciasto. Jeśli nie jesteś pewien, jak zrobić ciasto na pizzę, czytaj dalej. Kilka wskazówek jest niezbędnych do wyprodukowania dobrej bazy. Dobre ciasto powinno mieć zdolność do odbijania się, gdy zanurzysz w nim palec. Aby zrobić dobre ciasto na pizzę, po pierwsze musisz zamoczyć ręce. Jeśli nie masz noża kuchennego, możesz użyć skrobaczki do ciasta, aby podzielić ciasto na porcje po około 6-7 uncji. Gdy już zagnieciesz ciasto, umieść każdy kawałek na lekko naoliwionej blasze do pieczenia. Następnie, przykryj blachę wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza lub 280 stopni Celsjusza. Umieść blachę na środkowej półce swojego piekarnika.
Po połączeniu wszystkich składników, dodaj olej i pozostaw na pięć minut lub aż mieszanina zacznie bulgotać. Następnie dodaj oliwę z oliwek i dwie szklanki mąki i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Następnie, uformuj ciasto w pożądany kształt i przenieś je na blachę lub kamień do pieczenia. Jeśli robisz pizzę z cienką skórką lub taką, która przypomina krakersy, pomiń proces wyrastania.
Użyj niebielonej mąki uniwersalnej, aby zrobić ciasto na pizzę. Mąka uniwersalna będzie działać tak długo, jak masz wysoką zawartość białka. Możesz również użyć mąki chlebowej, jeśli wolisz bardziej chrupiącą skórkę, ale pamiętaj, aby użyć oliwy z oliwek extra vergine. Oliwa z oliwek doda smaku Twojemu ciastu i sprawi, że skórka od pizzy nie będzie wilgotna. Użyj suchych lub świeżych aktywnych drożdży do ciasta.
Jeśli nie masz czasu, aby czekać, aż ciasto na pizzę wyrośnie, możesz je upiec. Ten krok jest ważny, ponieważ pomaga Twojemu ciastu trzymać się kształtu i zachowuje swój kształt. Ponadto, nadaje on pizzy chrupiącą skórkę, jednocześnie pozostając miękkim i delikatnym. Jeśli więc nie masz wystarczająco dużo czasu na wstępne pieczenie, możesz zawsze upiec ciasto przez pięć do sześciu minut przed dodaniem dodatków.
Po zakończeniu wyrastania, możesz przechowywać ciasto w lodówce lub zamrażarce. Następnie, pozwól mu odpocząć na blacie przez około 30 minut. Dzięki temu gluten będzie miał czas na rozluźnienie i łatwiej będzie go rozciągnąć i ukształtować. Należy jednak unikać pozostawiania go w zimnie, ponieważ trudno się z nim pracuje. Możesz go zamrozić, jeśli chcesz. Upewnij się tylko, że jest w temperaturze pokojowej. To pomoże Ci lepiej przygotować pizzę.
Jeśli nie masz czasu na chłodzenie ciasta na pizzę, możesz umieścić je w lodówce na kilka kolejnych dni. Wystarczy przykryć je ręcznikiem kuchennym. Po dniu lub dwóch, ciasto będzie gotowe do drugiego wyrastania. Ciasto może być również przechowywane w lodówce, jeśli zostanie pozostawione na noc. Należy jednak pamiętać, aby wyjąć je z lodówki na godzinę przed planowanym użyciem. Temperatura pokojowa jest wymagana, aby pomóc mu wyrosnąć.
Podobne tematy