Jeśli kiedykolwiek byłeś ciekawy sekretów tworzenia kawioru, to trafiłeś we właściwe miejsce. Zrobienie własnego kawioru nie jest wcale trudne i możesz to zrobić w domu! Wystarczy wykonać proste kroki przedstawione poniżej, a wkrótce będziesz cieszyć się tym pysznym przysmakiem! W końcu przecież robisz go w domu! A jeśli masz zamiar serwować ją swoim gościom, dlaczego nie potraktować ich jak gastronomów molekularnych?
Świeża ikra jest delikatna i powinna być przetwarzana w filtrowanej wodzie. Woda z kranów może zawierać chemiczne środki spieniające, które mogą negatywnie wpłynąć na delikatny smak rybiej ikry. Upewnij się, że używasz do tego celu durszlaka i dużej miski. Ciepła woda obkurczy zewnętrzną błonę skrzeku, umożliwiając wyłonienie się ikry. Powstały płyn będzie nieprzejrzysty, ale to normalne.
Przed przygotowaniem ikry należy ją umyć. W tym celu potrzebujesz 3 do 4 litrów przegotowanej wody lub ciepłej wody z dodatkiem jednej do dwóch łyżek stołowych soli bez jodu. W takim roztworze należy moczyć ikrę przez co najmniej 3 do 5 minut. Im dłużej będzie moczona ikra, tym bardziej będzie słona. Alternatywnie można umieścić oczyszczoną ikrę w szczelnie zamkniętym słoiku i przechowywać ją w lodówce przez dwa tygodnie lub w zamrażarce do dwóch miesięcy.
Po przygotowaniu składników kawior jest gotowy do podania. Aby przygotować kawior, należy dokładnie umyć i osuszyć cukinię. Można również przygotować słoiki do wykorzystania na zimę. Przed włożeniem do słoików należy je wysterylizować. Kiedy puszki są już gotowe, możesz dodać koperek do smaku. Tak długo, jak są wysterylizowane, powinieneś być gotowy do serwowania gości.
Po zebraniu składników, następnym krokiem jest przygotowanie ikry. Ikra łososia to najłatwiejszy do wykonania rodzaj kawioru. Wystarczy złowić samicę łososia, wyczyścić ją i usunąć szkielet, a ikrę zamarynować. Po tych czynnościach jesteś gotowy, aby cieszyć się pysznym kawiorem z łososia z krakersami lub omletem. Ale pamiętaj: musisz użyć jak najświeższego i najdroższego kawioru!
Jeśli kiedykolwiek jadłeś kawior z oceanu, wiesz, że to luksus! Ikra łososia ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w rozwoju mózgu i wzmacniają układ odpornościowy. Jest tak bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, że wiele kobiet spożywa ikrę łososia regularnie podczas ciąży. Upewnij się, że używasz czystej, filtrowanej wody podczas obróbki ikry i unikaj niefiltrowanej wody z kranu, ponieważ może ona wpłynąć na delikatny smak ikry łososia.
Podobne tematy