Ten przepis jest prosty, ale też bardzo łatwo go spaprać. Używaj średniego ciepła i nie pozwól, aby szpinak się przypalił. Pamiętaj również o użyciu sitka, aby usunąć nadmiar oleju. Następnie możesz użyć oleju do smażenia szpinaku. Podczas smażenia, pamiętaj o dodaniu czosnku, aby nadać potrawie dodatkowy smak. Szpinak jest wszechstronnym warzywem i dobrze łączy się z wieloma różnymi przyprawami.
Aby zrobić to proste, szybkie i pożywne danie, po prostu usmaż szpinak w oliwie z oliwek lub maśle. Sauteed szpinak jest pyszne podawane samodzielnie lub jako danie boczne do dania głównego. Zacznij od podgrzania oliwy lub masła w dużym rondlu. Masło powinno się rozpuścić, a patelnia powinna być gorąca. Dodaj szpinak, garść na raz, i mieszaj szpinak, aby zaczął więdnąć. Chcesz, aby był delikatny, ale nie mushy.
Jeśli używasz świeżego szpinaku, opłucz go dobrze w zimnej wodzie i wysusz w salaterce. Następnie usuń z liści duże łodygi. Jeśli liście są zwiędnięte, to znak, że nie są już w pełni sił. Najlepsze rodzaje szpinaku do smoothie, sałatek i mieszania to szpinak kędzierzawy i baby. Po umyciu możesz użyć wirówki do sałatek lub użyć dużej miski z zimną wodą, aby wycisnąć nadmiar wody z liści.
Aby ugotować szpinak, musisz go najpierw umyć. Jeśli używasz pakowanego szpinaku, musisz natrzeć go oliwą z oliwek. Jeśli nie jest, użyj skimmera, aby usunąć czosnek z oliwy. Gdy szpinak zwiędnie, dodaj masło i przyprawy. Szpinak powinien się gotować około 10 minut i gotowe! Kiedy jest gotowy, podawaj go z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem na parze.
Sauteing szpinaku oznacza gotowanie liści pod dużym ogniem, a ilość płynu, który jest wydobywany z liści jest minimalna. Podczas gotowania szpinaku, patelnia powinna być sucha, ponieważ zbyt duża ilość wody zniszczy delikatne, zielone liście. Następnie można dodać trochę soku z cytryny lub octu balsamicznego. Pamiętaj, aby nie dodawać zbyt dużo szpinaku na patelnię, ponieważ może to uszkodzić naczynia kuchenne. I nie zapomnij dodać trochę kwaśnej śmietany do swojego szpinaku!
Gdy szpinak już zwiędnie, możesz dodać go do sosu. Aby uzyskać najbardziej delikatny szpinak, wymieszaj go z łyżeczką masła czosnkowego. Używaj szczypiec do obracania i podrzucania go na patelni, aż całkowicie zwiędnie. Zdejmij szpinak z patelni i podawaj. Możesz również podać szpinak jako dodatek do innych dań. Robi dla pysznej sałatki!
Prostym sposobem na gotowanie szpinaku jest lekkie duszenie go w oliwie z oliwek, maśle lub czosnku. Ten przepis jest łatwy do wykonania i może być włączony do prawie każdego posiłku. Spróbuj zrobić Szpinak Feta Wrap lub Zdrową Kanapkę Śniadaniową. Zajmuje to tylko kilka minut i dodaje zdrowy dodatek do dania. I pamiętaj, szpinak jest pełen składników odżywczych! Upewnij się, że włączysz szpinak do swojej diety!
Podobne tematy