Kamień do pizzy – jak z niego korzystać?

Kamień do pizzy to świetny dodatek dla fanów kuchni włoskiej. To niewielki wydatek, który całkowicie zmienia jakość przygotowywanej w domu pizzy. Jak z niego korzystać i na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie? Podpowiadamy!  

Kamień do pizzy – co to jest? 

Upieczenie pysznej i idealnie chrupiącej pizzy w warunkach domowych jest sporym wyzwaniem. Aby placek przypominał te, które spróbować można we włoskich pizzeriach, należy zakupić odpowiedni sprzęt. Na szczęście nie chodzi jednak o nowy piekarnik czy domowy piec do pizzy, a o dużo mniejszy i tańszy produkt. Fani domowej pizzy szczególnie powinni zainteresować się kamieniem do pizzy. Kamień do pizzy do piekarnika to specjalna płyta, która ułatwia równomierne rozłożenie ciasta, a także pochłania wilgoć, co pomaga uzyskać chrupiący spód. Dodatkowo kamień do pizzy bardzo dobrze rozprowadza ciepło, co minimalizuje ryzyko przypieczenia spodu.  

Kamień do pizzy – dla kogo? 

Przede wszystkim warto pamiętać, że kamień do pizzy przeznaczony jest głównie do wypieku pizzy w stylu włoskim. Chodzi o pizzę na cienkim lub bardzo cienkim cieście. Fanom grubych placków w stylu amerykanskim kamień się raczej nie przyda. Pierwszym pytaniem, jakie zwykle zadają sobie osoby zainteresowane zakupem kamienia do pizzy, to sprzęt z jakim współpracuje płyta. Tutaj mamy dobrą wiadomość. Kamień do pizzy można zastosować w każdym z domowych piekarników. Innym sposobem na wykorzystanie płyty jest umieszczenie jej na grillu. W tym celu wykorzystać można grille gazowe, elektryczne, a nawet tradycyjne węglowe.  

Kamień do pizzy – jak z niego korzystać?  

Przed pierwszym użyciem kamienia do pizzy należy dokładnie go zahartować, najlepiej przez godzinę. Chodzi o umieszczenie płyty w piekarniku nagrzanym do możliwie jak najwyższej temperatury. Codzienne korzystanie z kamienia jest bardzo łatwe. Ciasto nakłada się na wcześniej rozgrzaną płytę, a następnie umieszcza się w piekarniku lub na grillu. Płyta znacznie skraca czas pieczenia pizzy. W przypadku domowych piekarników, maksymalny czas pieczenia to 6-12 minut.  

Podczas korzystania z kamienia do pizzy należy zachować ostrożność. Trzeba pamiętać o tym, że kamień jest rozgrzany. Aby uniknąć poparzenia, nie należy dotykać go także tradycyjnymi kuchennymi rękawicami. W pieczeniu pizzy pomocne mogą być inne akcesoria, np. specjalna drewniana łopatka czy profesjonalne rękawice chroniące przed bardzo wysokimi temperaturami.  

Kamień do pizzy – rodzaje  

Wyszczególnić można kilka rodzajów kamieni do pizzy. Różnią się ceną, czasem pieczenia czy w końcu wytrzymałością. Decydując się na konkretny model, należy wziąć pod uwagę także indywidualne czynniki. Warto zastanowić się nad tym, jak często będziemy korzystać z kamienia, czy jakiej wielkości pizzę zamierzamy piec.  

Najpopularniejsze rodzaje kamieni do pizzy:  

  • Kamień do pizzy szamotowy – to najczęściej wykorzystywany rodzaj kamieni. Wykonany jest z wytrzymałej krzemionki. Jego największą zaletą jest duża szybkość nagrzewania oraz wytrzymałość. Kamień szamotowy bardzo dobrze pochłania wilgoć, a pieczona w nim pizza jest wyjątkowo chrupiąca. Jego największą wadą są przebarwienia, jakie mogą pojawić się po pieczeniu. Warto jednak pamiętać, że jest to jedynie kwestia estetyczna, która nie wpływa na ogólne użytkowanie;  
  • Kamień do pizzy granitowy – jest bardzo łatwy w utrzymywaniu czystości. Jego zaletą jest również doskonałe rozprowadzanie ciepła. Kamień granitowy można wykorzystywać także w inny sposób. Dobrze sprawdzi się m.in. jako deska do krojenia czy talerz. Jego największą wadą jest duża waga. Niektóre kamienie ważyć mogą nawet 9-10 kg. Warto pamiętać również, że kamień granitowy nieco gorzej pochłania wilgoć.  
  • Kamień do pizzy ceramiczny – to najtańszy rodzaj dostępnych na rynku kamieni do pizzy. Nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie rozprowadza ciepło. Pizza przygotowana na kamieniu ceramicznym jest pyszna i chrupiąca. Niestety, kamień ceramiczny jest również najmniej trwały. Bardzo łatwo go uszkodzić, czasami podczas pieczenia może dojść nawet do pęknięcia.  


Podobne tematy
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane