Jeśli jesteś miłośnikiem jedzenia, być może zastanawiasz się Jak Zrobić Ręcznie Robiony Majonez. Możesz z łatwością zrobić własny majonez w domu w około pół godziny. Jednak jeśli jesteś osobą, która robi to po raz pierwszy, powinieneś najpierw przeczytać ten artykuł. Poznasz kilka wskazówek i trików, jak zrobić domowy majonez. Tutaj dowiesz się, jak zrobić najsmaczniejszą i najzdrowszą wersję tej popularnej przyprawy.
Po pierwsze, upewnij się, że wszystkie składniki mają taką samą temperaturę. Zimne jajka można ogrzać w ciepłej wodzie, aby stały się bardziej elastyczne. Upewnij się, że używasz przystawki do małej miski robota kuchennego, ponieważ ostrza w większych procesorach mogą przegrzać jajko. To uniemożliwi emulgowanie i sprawi, że mieszanina nie osiągnie pożądanej konsystencji. Ponadto, upewnij się, że używasz dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby uzyskać najlepsze wyniki.
Następnie połącz żółtko i ocet z łyżeczką mielonej musztardy. Powoli dodawaj oliwę i energicznie ubijaj, aż stanie się gęsta. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny, aby dodać smaku i osiągnąć pożądaną konsystencję. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać pieprz cayenne do pożądanej ilości. Następnie jesteś gotowy do podania! Z tym łatwym do wykonania przepisem, będziesz na swojej drodze do domowego majonezu, który jest gotowy na każdą okazję.
Jeśli uwielbiasz zanurzać i smarować majonez, ten przepis sprawi, że będzie on smakował lepiej niż kupiony w sklepie. Będziesz w stanie zrobić pyszny, bogaty i zdrowy majonez w niespełna 30 minut! Używając blendera zanurzeniowego, zrobisz go w mgnieniu oka. A co najlepsze? Nie zawiera konserwantów, więc możesz czuć się dobrze jedząc go bez obaw o to, ile będzie cię kosztował!
Pierwsze, umieść wszystkie składniki w słoiku, który pasuje do blendera immersyjnego. Pozwól na kilka minut, aby składniki się ustaliły. W tym czasie umieść głowicę blendera na dnie słoika. Trzymaj ją tam, aż na dnie utworzy się biała warstwa majonezu. Może to zająć około 30 sekund. Po 30 sekundach przechyl słoik i przesuń go w kółko, blendując pozostały olej.
Wtedy użyj emulgatora oleju, aby pomóc majonezowi stać się kremowym. Pomoże Ci to zaoszczędzić czas i wysiłek, a także zapewni doskonałą emulsję. Możesz nawet ubić małe partie majonezu, jeśli chcesz, ponieważ technika jest taka sama dla każdego przepisu. Gwarantuje ona również 100% sukcesu. A jeśli jesteś początkujący, ten przepis jest dla Ciebie!
Podobne tematy