Zapraszamy do lektury artykułu, który jest owocem naszego partnerstwa z porady-taty.pl
Dobre guacamole ma trzy główne składniki: sok z limonki, dojrzałe awokado i świeże plasterki limonki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz dojrzałe awokado z odrobiną sprężystości. Powinno być jędrne, ale wciąż mieć odrobinę sprężystości przy ściskaniu. Dodaj sok z limonki, a następnie pokrój awokado na kawałki. Pozostawić na co najmniej godzinę lub do czasu, aż będą chłodne.
Zależnie od smaku i tekstury, której szukasz, możesz dodać kwaśną śmietanę lub twaróg. Podczas gdy puryści mogą być rozczarowani, kombinacja nadal smakuje świetnie. Upewnij się, że nosisz parę bezpiecznych dla żywności rękawic podczas obsługi chili, i umyć ręce dokładnie po tym. Nie dotykaj oczu przez kilka godzin po zetknięciu z chili. Aby rozpocząć przygotowywanie guacamole, przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Usuń miąższ awokado z dołu za pomocą łyżki lub tępego noża. Umieść go w dużej misce.
Pierwsze, dojrzałe awokado powinno być miękkie, ale nie mięsiste. Powinny być również jędrne, ale nie mięsiste. Jeśli musisz ścisnąć awokado, aby stało się miękkie, to znaczy, że jest przejrzałe. Robiąc guacamole z awokado, staraj się wybierać awokado, które jest dojrzałe. Powinieneś je ściskać do momentu, aż trochę się poddadzą, gdy je ściśniesz. Awokado, które jest przejrzałe, jest zazwyczaj zbyt miękkie.
Przyrządzając guacamole z awokado, pamiętaj, aby wybrać awokado, które jest zielone pod łodygą. Dzięki temu miąższ jest wciąż zielony. Możesz również dodać opcjonalne składniki, takie jak kolendra, sok z limonki i cebula. Jeśli chcesz, możesz wymieszać z kwaśną śmietaną lub majonezem, lub możesz zrobić guacamole do użycia na kanapkach lub wraps.
Kiedy skończysz robić swoje guacamole, przechowuj je w przykrytej misce. Możesz przechowywać je w lodówce do dwóch dni, ale najlepiej podawać je od razu. Jeśli chcesz podać je jako dip, spróbuj podać je z gazowaną limonkową margaritą. Podczas gdy guacamole jest idealne jako dip, upewnij się, że zjesz je w ciągu dnia lub dwóch.
Avocados po raz pierwszy uprawiano w południowo-środkowym Meksyku 10 000 lat temu. Później zostało przywiezione do Europy przez hiszpańskich odkrywców. Ich przepis był podobny do salsy, a oni używali bazaltowego moździerza i tłuczka do mieszania awokado. Mieli jednak tendencję do dodawania większej ilości składników, w wyniku czego powstało gęste, zbite guacamole. I to nie jest jedyny składnik, który sprawi, że twoje guacamole będzie pyszne: świeże, zdrowe awokado jest głównym składnikiem.
Oprócz awokado, przepis wzywa również do pomidora, kolendry i czerwonej cebuli. Możesz również dodać pomidora lub kolendrę, jeśli chcesz, lub użyć mieszanki obu. Można również dodać mały ogórek, jeśli wolisz łagodniejszą wersję. A sok z cytryny wzmacnia smak guacamole. Jeśli nie masz cytryn, użyj zamiast niego łyżki stołowej soku z limonki.
Podobne tematy