Pierwszym krokiem w przyrządzaniu grillowanych polędwiczek wieprzowych jest przygotowanie mięsa w lodówce na około 30 minut przed planowanym grillowaniem. Czas odpoczynku jest wliczony w proces. Podczas gdy wieprzowina odpoczywa, przygotuj suchy rub i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Gdy grill jest gotowy, usuń polędwicę wieprzową i pozwól jej odpocząć przez co najmniej 10 minut przed podaniem.
Następnie umieść polędwicę wieprzową w galonowej torbie zip-top. Dodaj połowę marynaty i zamknij ją. Schłodź polędwicę przez co najmniej godzinę lub do ośmiu godzin przed grillowaniem. Wyjmij polędwiczki z marynaty i grilluj na dużym ogniu, aż osiągną temperaturę 145 stopni Fahrenheita. Gdy będzie już gotowa, skropić ją pozostałą marynatą.
Po przygotowaniu polędwicy wieprzowej, umieścić ją na grillu. Następnie należy umieścić tackę do grillowania na środku grilla. Woreczek foliowy utrzyma polędwiczkę wieprzową wilgotną i delikatną. Aby zapobiec przegotowaniu, na rynku dostępne są wstępnie przyprawione polędwiczki wieprzowe. Produkty te często zawierają sól, ale zamiast niej możesz użyć jej jako suchej solanki. Po zgrillowaniu użyj termometru, aby upewnić się, że polędwica ma odpowiednią temperaturę dla pożądanej konsystencji.
Grillując polędwicę wieprzową, posmaruj ją oliwą z oliwek extra virgin i dopraw do smaku. Natrzyj polędwiczkę pożądanymi przyprawami i smaż przez 1 do 1-1/2 minuty na stronę, a następnie gotuj polędwiczkę przez sześć do ośmiu minut na dużym ogniu lub osiem minut na małym ogniu. Wieprzowina powinna osiągnąć 145 stopni na termometrze. Pozwól wieprzowinie odpocząć przez 10 minut przed podaniem.
Aby ugotować polędwicę wołową, należy posmarować ją olejem roślinnym na powierzchni grilla. Gdy mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 140 stopni F, należy je umieścić na wytrzymałej folii aluminiowej, luźno owiniętej pozostałą marynatą. Ciepło resztkowe powinno dokończyć gotowanie mięsa. Dzięki temu nabierze ono soczystego, soczystego smaku. Następnie pokrój go na pół i podawaj z ulubioną marynatą.
Podobne tematy