Jeśli zawsze zastanawiałeś się jak zrobić dobry sos grzybowy, to trafiłeś we właściwe miejsce. Grzyby są pyszne i możesz zrobić smaczny sos grzybowy w zaledwie 15 minut. Wykonaj proste kroki poniżej, aby zrobić najlepszy sos pieczarkowy! Można go przechowywać w lodówce do 3 dni. Aby go ponownie podgrzać, wystarczy mikrofalówka przez 20 sekund za jednym razem. Aby sos był gęstszy, dodaj do niego skrobię kukurydzianą. Skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką.
Najpierw rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Gdy masło będzie już gorące, dodaj grzyby. Gdy grzyby nieco się zrumienią, dodaj czosnek. Gdy grzyby zmiękną, mieszaj je przez około 30 sekund. Następnie dodaj białe wino i mieszaj przez około minutę. Następnie dodaj śmietanę. Możesz również dodać śmietanę, ale uważaj, aby jej nie przegrzać, bo sos stanie się zbyt gęsty.
Przy gotowaniu grzybów ważne jest, aby użyć szerokiego garnka. Jego średnica powinna wynosić co najmniej 10 cali. To zapobiegnie grzybów z parą i będzie również pomóc gotować je bez podejmowania ich soggy. Do tego celu dobrze nadaje się duża emaliowana patelnia żeliwna. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, należy zrumienić grzyby przed dodaniem ich do garnka. Kiedy grzyby są już zrumienione, możesz dodać do nich tymianek.
Aby zrumienić grzyby, użyj średniego ciepła i dodaj niewielką ilość wody, ale nie gotuj ich. Zbyt dużo wody odparowuje i nie pozostawia emulgatora dla tłuszczu, co powoduje oddzielanie się sosu. Dodaj więcej wody w miarę potrzeby, aby przywrócić równowagę. Jeśli sos jest zbyt blady, możesz użyć tamari, bezglutenowego zamiennika soi. Tamari wydobywa umami w grzybach, więc dodaj trochę do sosu, jeśli chcesz.
Aby zrobić dobry sos grzybowy, zacznij od przygotowania składników. Powinieneś mieć przygotowaną pustą patelnię. Rozgrzej ją na średnio-wysokim ogniu i dodaj około 1 łyżkę masła lub oliwy z oliwek. Umieść pokrojone grzyby w jednej warstwie i smaż, aż ładnie się zrumienią i uwolnią swoją wilgoć. Gdy grzyby będą już ugotowane, dodaj pozostałe masło i szalotki. Gotuj je przez 3 minuty przed dodaniem czosnku i liści tymianku.
Jeśli masz ociekające mięso może zastąpić masło, tłuszcz z bekonu lub ociekające mięso wołowe również przyniesie wspaniały smak. Ale jeśli nie masz wołowych kapek, możesz użyć bulionu warzywnego zamiast masła. W ten sposób sos nie będzie zawierał smaku wołowiny i nadal będzie miał najlepszy smak. Jeśli nie czujesz się komfortowo używając masła, możesz użyć innych tłuszczów, takich jak wołowina lub smalec.
Podobne tematy