Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobre krewetki, to trafiłeś we właściwe miejsce. Jeśli jesteś początkujący w tej metodzie gotowania owoców morza, nie martw się, istnieje kilka prostych kroków, które możesz wykonać, aby opanować krewetkową perfekcję. Te kroki pomogą Ci stworzyć pyszne dania z krewetek za każdym razem. Poniżej znajduje się kilka wskazówek i trików, które powinieneś wypróbować podczas gotowania krewetek. Są one łatwe do naśladowania i zagwarantują, że Twoje krewetki okażą się wspaniałe za każdym razem.
Kupowanie świeżych krewetek jest pierwszym krokiem do ich prawidłowego gotowania. Krewetki gotują się szybko i spędzanie zbyt wiele czasu na przygotowaniu nie jest zdrowe dla Twojego zdrowia. Pamiętaj, aby obrać krewetki przed ich ugotowaniem. Dzięki temu będą się one szybciej gotować i mniej prawdopodobne będzie, że zostaną rozgotowane. Nie przegotowuj krewetek, ponieważ zrujnuje to ich smak. Podczas gotowania krewetek sprawdź, czy mięso jest nieprzezroczyste, różowe i lekko się zwija.
Drugim krokiem jest doprawienie krewetek. Użyj soli i świeżo spękanego czarnego pieprzu. Sól koszerna pomaga wydobyć naturalne smaki w krewetkach. Inne przyprawy, które zwiększają smak krewetek to ostre płatki czerwonej papryki, wędzona papryka i świeży czosnek. Podczas gotowania krewetek, użyj dużej żeliwnej patelni. Olej powinien mienić się na średnio-wysokim ogniu. Dodaj krewetki i gotuj, aż będą różowe.
Po ugotowaniu krewetek możesz doprawić je sokiem z cytryny i posiekanymi płatkami pietruszki. Jeśli używasz surowych krewetek, gotuj je, aż będą nieprzezroczyste. Możesz później dodać jeszcze trochę masła, jeśli lubisz. Na koniec dodaj trochę soku i skórki z cytryny i podaj na linguine. Następnie, jesteś gotowy do podania swoich krewetek. Jeśli jesteś początkujący w gotowaniu krewetek, spróbuj jednego z tych prostych kroków! Będziesz zaskoczony wynikami.
Możesz łatwo przechowywać ugotowane krewetki w lodówce do trzech dni. Dla dłuższego przechowywania, możesz je zamrozić i ponownie podgrzać w dowolnym momencie. Większość krewetek można podgrzać w mikrofalówce lub frytkownicy, ale trzeba je najpierw rozmrozić. Alternatywnie możesz użyć ich w sałatkach i zupach, a nawet możesz cieszyć się resztkami w ciągu najbliższych kilku dni. Na co więc czekasz? Zacznij gotować!
Aby rozmrozić krewetki przed gotowaniem, wystarczy umieścić je w durszlaku lub misce z chłodną wodą. Nie zajmie to dużo czasu – wystarczy kilka minut. Po rozmrożeniu wystarczy przepłukać krewetki pod zimną wodą przez 3 minuty. Obieranie i usuwanie skórek z krewetek jest łatwe! Kiedy już obierzesz krewetki, możesz je ugotować. Małe przygotowanie przechodzi długą drogę w czynieniu twoich krewetek smacznymi i świeżymi!
Aby ugotować krewetki, będziesz musiał je rozmrozić. Rozmrażanie krewetek zajmuje około pięciu do 10 minut, w zależności od rozmiaru. Umieść je na blasze i odciśnij nadmiar wilgoci. Ten krok jest ważny, ponieważ nadmiar wody może doprowadzić do rozgotowania krewetek. Jeśli prawidłowo ugotujesz krewetki, ugotują się one w ciągu pięciu minut. Możesz użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych krewetek. Pamiętaj tylko, aby je najpierw rozmrozić przed gotowaniem.
Podobne tematy