Możesz zrobić pyszny karmel w domu, używając kilku podstawowych składników. Będziesz potrzebował ciężkiej śmietany, masła, brązowego cukru, soli i syropu kukurydzianego. Aby zrobić karmel, będziesz potrzebował ciężkiego rondla. Aby zrobić karmel, będziesz musiał podgrzać ciężką śmietanę na średnim ogniu, jednocześnie stale mieszając drewnianą łyżką. Potrzeba około 25 minut, aby zrobić idealny karmel. Pamiętaj, aby często mieszać mieszaninę, ponieważ temperatura będzie szybko rosła. Możesz użyć termometru cukierniczego, aby sprawdzić, czy jest gotowy, ale upewnij się, że termometr nie dotyka dna patelni.
Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie patelni. Używając papierowego ręcznika lub folii, wytrzyj nadmiar cukru, który pozostał na patelni. Pozostawienie cukrowych plam może skutkować ziarnistym karmelem. Aby ich uniknąć, użyj pędzla do ciasta zanurzonego w wodzie. Para z syropu cukrowego zmyje kryształki. Na koniec, pamiętaj, aby pozwolić karmelowi całkowicie ostygnąć przed użyciem. Choć zajmie to trochę czasu, to pozwoli Ci uniknąć konieczności jedzenia go od razu.
Przed rozpoczęciem robienia karmelu, upewnij się, że ustawisz timer. Odłóż kilka godzin na każdą partię. Kiedy pierwsza partia się skończy, wylej karmel na blachę do pieczenia, aby ostygł. Drugą partię należy piec w piekarniku, aż osiągnie 320 stopni F. Ewentualnie, możesz mieszać, aż karmel będzie miękki, ale nie rozgotowany. To sprawi, że karmel nie stanie się ziarnisty.
Aby przygotować domowy karmel, musisz podgrzać cukier do temperatury 250 stopni Fahrenheita. Może to zająć od dziesięciu do dwudziestu minut. Kiedy osiągnie tę temperaturę, natychmiast umieść go w kąpieli lodowej. Mieszaj karmel ciągle, aby włączyć sztywny karmel z dna. Ważne jest, aby mieć oko na termometr. Podczas przygotowywania karmelu, trzymaj kąpiel lodową pod ręką.
Jeśli zamierzasz przechowywać sos w lodówce, powinnaś go przechowywać w szklanym słoiku. Karmel zachowa się przez dwa tygodnie lub dłużej. Jeśli nie chcesz, by wystygł, możesz go zamrozić na okres do trzech miesięcy. Kiedy będziesz gotowy do użycia, możesz go ponownie podgrzać na małym ogniu. Możesz również zamrozić sos karmelowy na okres do 3 miesięcy. Zachowa się przez tydzień lub zamrozisz go na okres do trzech miesięcy.
Gdy już zrobisz karmel, powinieneś przechowywać go w szczelnym pojemniku. Będzie lekko płynny, gdy zrobisz go po raz pierwszy. Zgęstnieje w miarę stygnięcia, dlatego ważne jest, aby przechowywać go w lodówce, aby go nie zepsuć. Sos ten można podawać od razu, ale przed spożyciem należy go schłodzić. Możesz go nawet użyć do zrobienia własnej kawy lub koktajlu mlecznego w stylu Starbucks!
Podobne tematy